Exilen
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Konst som inte accepteras av PK

Gå ner

Konst som inte accepteras av PK Empty Konst som inte accepteras av PK

Inlägg  Godatider i mån 10 dec - 23:15

Konst som inte accepteras av PK Apuncmedhilltpfrd

Här är en målning av Maxfield Parrish. Idag skulle den betraktas som fascistisk. Varför?

1. Konstnären strävar efter att nå människans högsta spirituella tillstånd, en förfinad och upphöjd existens; det mesta vi kan få ut av tillvaron och våra egenskaper, på den inre andliga nivån, och på den yttre i relation till omgivningen och naturen. Idag kan en sådan elitistisk målssättning inte accepteras, för idag regerar "Jante". Man skall inte tro "man är något", man skall visa "ödmjukhet" (falsk ödmjukhet) och erkänna sig "mänsklig" och svag och allmängiltigt eländig. Framför allt skall man sänka sig själv, och lämna plats åt andra "bättre behövande" och låtsas låta dem vara bättre.

2. Konstnären har hantverksskicklighet. Det får en konstnär inte ha i välfärdsstaten. För då blir det inte jämlikt. Alla skall få chans att vara lika bra. Därför skall kvaliten på konsten hållas nere på en låg nivå.
Dessutom målar konstnären naturalistiskt, och det betraktas som fascistiskt, eftersom det anknyter till biologi, vilket är "farligt" och kan leda till ideer om elitism. Konsten idag skall istället vara modernistiskt grumlig och verklighetsfrånvänd, i sin galna struktur, så att konstruerade värderingar och budskap kan pressas in i den.

(Min personliga uppfattning om Maxfield Parrish, är att hans människogestaltningar var något för Viktorianska och platta för att riktigt uppnå de höjder han eftersträvade. Men hans drömska landskapsbilder är fantastiska.)

Godatider

Poäng : 3109

Till överst på sidan Gå ner

Konst som inte accepteras av PK Empty Sv: Konst som inte accepteras av PK

Inlägg  Micoway i tis 11 dec - 8:32

Konst som inte accepteras av PK Skriet-580x320

Svensk massmedia censurerar ofta politiska händelser. Exempelvis "kidnappades" tavlan Skriet av abortmotståndarna i Norge. Men svensk massmedia ljög om denna protest. De ville inte berätta sanningen som kunde styrka abortmotståndet i världen.
Micoway
Micoway

Poäng : 3632

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet