Exilen
Vill du reagera på det här meddelandet? Registrera dig för forumet med några klick eller logga in för att fortsätta.

Forskare: Popmusik har blivit högre och allt låter likadant

Gå ner

Forskare: Popmusik har blivit högre och allt låter likadant Empty Forskare: Popmusik har blivit högre och allt låter likadant

Inlägg  Max Ronalds i sön 29 jul - 0:43

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskare-popmusik-har-blivit-hogre-och-allt-later-likadant

Publicerad 2012-07-26 17:11
Spanska forskare har konstaterat det som äldre generationer länge har misstänkt: Popmusiken blir bara högre och låter allt mer slätstruken.

Forskarna har använt sig av den enorma databasen Million Song Dataset, där en miljon låtar brutits ner i rådata om musik och text, för att studera popmusik gjord mellan 1955 och 2010.

Forskarna fann att under de gångna 50 åren så har ljudstyrkan hos poplåtar ökat, och låtarna har blivit allt mer slätstrukna vad gäller ackord, melodier och vilken sorts ljud som används.

– Vi fann bevis på en gradvis likriktning av musiken. I synnerhet hittade vi indikationer på att mångfalden av övergångar mellan notkombinationer – enkelt uttryckt ackord och melodier – konstant har minskat de senaste 50 åren, säger forskaren Joan Serra vid det spanska nationella forskningsrådet till Reuters.

Enligt forskarna så har klangfärgen i poplåtarna försämrats. Klangfärgen gör att en ton kan låta annorlunda än en annan ton, även om de båda är lika i tonhöjd och ljudstyrka. Ett exempel är om samma ton spelas på ett piano och en gitarr. Forskarna tolkar detta som att popmusiken blivit mer slätstruken.

Musikindustrin har länge anklagats för att bedriva ett ”ljudkrig”, och nu anser sig forskarna ha funnit bevis även för detta. Databasen visar att ljudstyrkan hos moderna poplåtar höjs vid inspelningstillfället, så en låt från 2010 kan låta högre än en poplåt från början av 1960-talet, även om ljudstyrkan är densamma på stereon.

Fynden presenteras i tidskriften Scientific Reports.

DN.se

Forskare: Popmusik har blivit högre och allt låter likadant Popmusik683

Och bakom förfallet döljer sig naturligtvis en ...

Forskare: Popmusik har blivit högre och allt låter likadant Jew-stereotype
Max Ronalds
Max Ronalds

Poäng : 4120

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet