Idioterna i Sverigedemokraterna kommer att missa ännu en chans

Go down

Idioterna i Sverigedemokraterna kommer att missa ännu en chans

Post  K. V. Pauker on Sun 17 Jun - 17:14Jag tycker att den förra finanskrisen 2008-2009 borde ha kunnat ge möjligheter för ett oppositionellt parti att för en bredare allmänhet påvisa att de etablerade partierna, som är så väldigt trovärdiga i ekonomiska frågor, kan utgöra allvarliga hinder och risker för den svenska ekonomin. Uppenbarligen utnyttjade Sverigedemokraterna inte den möjligheten, precis som Ny Demokrati inte utnyttjade knytningen av kronan till Ecun i början på 90-talet och det följande försvaret av kronkursen med räntor på upp till 500 %.

Under den förra finanskrisen 2008-2009 såg inte regeringen till att staten eller Riksbanken kunde låna ut pengar till svenska företag som inte kunde sälja sina produkter p g a att kunderna inte kunde låna pengar. Exempel på detta är Volvo och Scania vars fabriker kom att stå i princip stilla under några månader eftersom kunderna inte kunde låna pengar till att köpa lastbilar.

I det läget hade svenska staten själv, eller Riksbanken med nya instruktioner från Sveriges riksdag, kunnat låna ut pengar till Volvos och Scanias finansbolag som i sin tur hade kunnat låna ut pengar till sina kunder. På det här viset hade man sluppit den stora svackan i ekonomin och Volvo och Scania hade kunnat ta marknadsandelar.

Men varför gjorde man då inte så här? Om man som nu senast kunde låna ut 100 miljarder till IMF mot nästan noll ränta för vidare befordran till Grekland, varför kan man då inte låna ut pengar till företag som Volvo och Scania så att de kan erbjuda sina kunder finansiering?

Svar: Eftersom man inte vill att det skall framstå som alltför förmånligt att stå utanför euron så måste det bli samma kris i Sverige också. Det är ungefär samma problem som spökar här som när Sverige år 1990 beslutade söka medlemskap i EU. Hur skall vi göra för att få folk att rösta rätt? frågade man sig. Jo, vi binder kronkursen till kursen för den teoretiska EU-valutan ecu (euron föregångare). Och eftersom Sverige under 20 år haft högre nominella löneökningar än andra länder i Nordeuropa så kommer kronkursen att bli för hög för svenska löner vilket marknaden inte kommer att anse som trovärdigt varför vi blir tvungna att skruva upp räntorna för att få placerarna att ha kvar sina pengar i Sverige när de är rädda för att Sverige skall devalvera. Och mycket riktigt band man kronkursen till ecun år 1990 och försvarade sedan kronkursen med höjda räntor som till slut var uppe i 500 %. Notera vidare att de flesta ledande ekonomer och politiker visste att det skulle gå så här. I första numret av Affärsvärlden efter att kronan släppts fri citerade man den kände ekonomiprofessorn Assar Lindbeck (s) som på ett SNS-seminarium år 1990 öppet hade sagt ”Jag tror man kommer att välja fasta växelkurser. Sedan stiger arbetslösheten till 8 % och då devalverar man”.

Notera vidare att det inte alls skulle vara omöjligt att låta staten eller centralbanken låna ut pengar till företag som Volvo och Scania enligt vad jag ovan skisserat. Bank of England verkar nu förbereda sig på att kunna erbjuda brittiska företag förmåner av det här slaget, i det fall det blir en finanskrasch i eurozonen med konsekvenser liknande de efter Lehman-kraschen (se citat längre ner).

Och varför då denna skillnad mellan Sverige och Storbritannien? Jo, i Storbritannien har man en stor finanssektor som är rädd för klåfingriga regleringar från Bryssel, typ skatt på finansiella transaktioner och liknande. Därför har de sett till att Storbritannien fått ett undantag från tvånget att ansluta sig till euron. I Sverige har den politiska ledningen inte velat ha något sådant undantag utan har i stället nöjt sig med några mötesprotokoll där det står att EU skall respektera om Sverige väljer att stå utanför euron. Eftersom den svenska finanssektorn anser att man kan flytta allt viktigt till Storbritannien om det blir problem i Sverige har de inte velat hålla Sverige utanför euron. Ett undantag har varit den mindre banken HQ Bank vars ena huvudägare Sven Hagströmer starkt bidrog till att det blev nej i folkomröstningen om euron (notera att Hagströmer inte gjort sig känd som någon slags nationalist och att ätten Hagströmer finns med i Ahmed Ramis ”register” över adliga ätter med judiska rötter eller ingiften). Eftersom HQ Bank var för liten för att etablera ett lönsamt London-kontor och inte hade i stort sett några kunder utomlands upplevde man sig mer beroende av förhållandena i Sverige. Därför ansåg man det som mer riskfritt om Sverige stod utanför euroområdet. Man kan ju fundera på om detta ställningstagande har något att göra med att Finansinspektionen senare drog in bankoktrojen för HQ Bank vilket ledde till denna banks konkurs och stämningar mot den ena huvudägaren Mats Qviberg. Klart är i alla fall att inga lagar eller förarbeten tydligt stadgade att Finansinspektionen var tvungen att dra in bankoktrojen för en bank som i god tid fått nytt kapital från ägarna.

Låt oss sedan återvända till exemplet Storbritannien och Bank of England som uppenbarligen intar en annan attityd än vad man gör i Sverige. Jag har saxat litet info från nätet som visar hur britterna avser värna möjligheterna för brittiska företag att få tag i pengar om det blir en krasch i eurozonen:Bank of England kommer inte att stå vid sidlinjen
SvD Näringsliv, 2012-06-15

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/bank-of-england-kommer-inte-att-sta-vid-sidlinjen_7279239.svd


”En ytterligare plan ska ge långivare rätten att belåna tillgångar hos centralbanken, de pengar som frigörs ska lånas ut till företag och hushåll och finansdepartementet kommer att hålla bankerna skadeslösa för förluster.
Likviditetsplan avser att hjälpa bankerna att mildra spänningarna i spåren på krisen i euroområdet. Planen upprättades ursprungligen i december, men kom aldrig till användning då. Bank of England kommer att informera om detaljer i programmet på fredagen.
Den andra planen, ”finansiering för utlåning” kommer ovanpå finansdepartementets program för kreditlättnader. Det kommer att drivas av Bank of England under fyra år och i programmet kommer banker att kunna swappa tillgångar mot finansiering i centralbanken för utlåning till företag och hushåll. Enligt finansdepartementet skulle en 5-procentig ökning i utlåningen tillföra omkring 80 miljarder pund till ekonomin.”

UK’s Treasury, Bank of England to offer banks cheap credit in effort to boost lending
Washington Post, 2012-06-14

http://www.washingtonpost.com/business/industries/uks-treasury-bank-of-england-to-offer-banks-cheap-credit-in-effort-to-end-credit-squeeze/2012/06/14/gJQABcz7cV_story.html


”The aim is to encourage banks to increase lending to businesses and individuals, amid concerns that caution sparked by worries over the fate of the eurozone could cause a new squeeze on available credit.
Bank of England governor Mervyn King said that, separately, the central bank would activate a liquidity facility announced last December, but so far unused, to inject about 5 billion pounds (US$7.8 billion) per month into the country’s financial system.
Neither King nor Osborne offered precise details of how much the programs could be worth, though the measures could involve loans totaling up to 140 billion pounds (US$220 billion).
”'We are not powerless in the face of the eurozone debt storm,” Osborne said, making his annual address to a glitzy dinner in London’s financial district. “Together we can deploy new firepower to defend our economy from the crisis on our doorstep.'”


News That Matters
Zerohedge, 2012-06-15

http://www.zerohedge.com/contributed/2012-06-15/news-matters


”Wsj.com
The U.K. introduced a series of measures designed to shield its financial system from the ongoing European crisis, with plans to flood banks with cheap credit in an attempt to jump-start lending to British businesses and households.

[- - -]

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303734204577467353499921894.html?mod=WSJASIA_hpp_LEFTTopWhatNews

_____________________________________________________________Hmm, fast just nu verkar konservativa Ny Demokrati leda över Syriza.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14993332.ab


Vinner Ny Demokrati lär det väl tuffa på med stödpaketen ett tag till och då blir det väl i alla fall ingen omedelbar finanskris. Och till slut börjar väl kanske ECB trycka pengar och låna ut direkt till Grekland mot noll procent ränta. Och då gör man väl också likadant med Spanien och Italien. Det krävs dock tydligen att man ändrar i stadgarna för ECB för att detta skall hända.

K. V. Pauker

Poäng : 3038

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum