Nationella, storbystade tjejer som visar brösten

Go down

Nationella, storbystade tjejer som visar brösten

Post  K. V. Pauker on Thu 17 May - 17:46


För en tid sedan kom beskedet att AstraZeneca bommar igen sin verksamhet i Södertälje. Även i vanliga media hördes röster om att detta utarmade läkemedelsbranschen i Sverige.

Regeringen sade litet vagt att man skulle kompensera litet för detta med litet forskningssatsningar.

Man skulle dock kunna suga upp en hel del personal från AstraZeneca om staten sköt till pengar till ett bolag som landstingen fick driva och som skulle ha till uppgift att ta fram nya antibiotika-sorter. Ett stort problem i dagens sjukvård är ju antibiotika-resistens. Patienter dör p g a detta problem. I och för sig är ju problemet med resistenta bakterier större i många andra länder än i Sverige, speciellt i Sydeuropa. Men det hindrar ju inte att man försöker utveckla nya antibiotika-sorter här.

Anledningen till att privata investerare är måttligt intresserade av att investera i nya antibiotika-sorter är att antibiotika är en lågmarginal-marknad. Du tjänar aldrig något typ Losec-pengar på antibiotika. Det är mer som att driva bussbolag eller liknande. I och för sig är det väl bra mycket lättare att hitta ett nytt antibiotikum än att hitta något typ ett nytt Losec. Men läkemedelsbolag är ju traditionellt vana vid att hantera risk. Detsamma gäller investerare i branschen. Därför hamnar antibiotika-läkemedel litet mellan två stolar och blir utan investerare.

Notera vidare att om staten satsar pengar i ett bolag som tar fram nya antibiotika-sorter så är det inte pengar man förlorar. Troligen lär man väl få fram någon ny antibiotika-variant och då lär man ju ungefärligen få tillbaka pengarna. Så jag tycker att detta borde vara ett rätt billigt sätt att behålla baskompetens i Sverige när det gäller labbtekniker och forskare. I och för sig tycker kanske inte alla forskare att det verkar speciellt intressant att jobba med att ta fram antibiotika-sorter. Det var kanske high-tech på 40- och 50-talet. Men för en forskare som inte har något erbjudande från något amerikanskt toppuniversitet eller ett läkemedelsbolag typ Merck eller något nytt och spännande forskningsbolag skulle det här kanske vara ett bra alternativ om man har en bostad i Södertälje eller Huddinge som man gärna vill bo kvar i och helst inte vill flytta från släkt och vänner.

Skulle vara intressant att se vad som händer om något sådant här skulle hamna på medias dagordning. Skulle regeringen med Reinfeldt och näringsminister Annie Lööf vägra komma med något konstruktivt, som i Saab-fallet, tror jag att folk i Södertälje skulle kunna bli sura. Eller kanske rent av förbannade. Tycker att det här borde vara rätt lättplockade poäng för ett riktigt oppositionsparti.

Nu undrar kanske någon om det finns någon länk e dyl till nationella, storbystade tjejer som visar brösten. Svaret är att det inte alls finns någon sådan länk och att mitt rubrikval bara berodde på att jag ville få folk att läsa det här inlägget. Hade jag satt en rubrik typ ”Nedläggningen av AstraZeneca i Södertälje” hade nog antalet läsare blivit färre. Man kan kanske få intrycket att detta vittnar om att jag inte har speciellt höga tankar om en del som besöker Exilen. Och det stämmer nog tyvärr. En del vettiga människor finns kanske. Men rätt många verkar vara något typ Nationens Änglar-anhängare. Intresset för konstruktiva politiska drag som kanske kan ge något är rätt minimalt. Få se om någon tipsar om den här idén. Jag tvivlar, men vi får väl se. Själv nöjer jag mig med att posta det här inlägget på Exilen.

K. V. Pauker

Poäng : 3042

Back to top Go down

Re: Nationella, storbystade tjejer som visar brösten

Post  Ådärkomdenja on Thu 17 May - 18:11

Precis som i fallet Saab Automobile, så skall regeringen hålla fingrarna borta. Läkemedelstillverkning
är ingen statlig angelägenhet. Även om Sverige klassas som den sista sovjetstaten så finns det
gränser.
avatar
Ådärkomdenja

Poäng : 3791

http://files.myopera.com/foolishworld/albums/667915/rotsnake.png

Back to top Go down

Re: Nationella, storbystade tjejer som visar brösten

Post  K. V. Pauker on Thu 17 May - 18:56

Ådärkomdenja wrote:Precis som i fallet Saab Automobile, så skall regeringen hålla fingrarna borta. Läkemedelstillverkning
är ingen statlig angelägenhet. Även om Sverige klassas som den sista sovjetstaten så finns det
gränser.


Mjadu, om man intar den här typen av väldigt principiell inställning så bör man också ställa sig frågan var man skall dra gränsen för vad som är sovjetstat och "socialism".

Om staten i stället säger att man beviljar väldigt förmånliga skattevilllkor för framtagande av nya antibiotika i Sverige, och kanske speciellt då i Södertälje, antar jag att detta inte klassas som socialism (de allra flesta länder har ju differentierade skattesatser även om jag sett t ex Steve Forbes föreslagit samma skattesats rakt över i USA). Jag tycker dock att det verkar vara en bättre affär att gå in direkt med ägarkapital i stället för att skattesubventionera något - sannolikt - utländskt läkemedelsbolags antibiotika-verksamhet i Södertälje.

Vi kan också notera att man i USA, där man inte ens med Obama får en heltäckande samhällelig sjukförsäkring, gick in och tog över GM och Chrysler och sedan trappade ner ägandet. En tysk delstat har sedan länge haft en storpost i VW. Själv tycker jag att staten borde ha gått in och köpt Saab Automobile direkt av GM och sedan gett aktierna till självkostnadspris eller med viss rabatt till Volvo PV/Geely. Då hade man tillfört Volvo Torslanda en årsvolym om 100 000 bilar/år. Volvo har egentligen en fabrik för mycket i Europa. Man skulle behöva bomma igen en fabrik i Europa och lägga en fabrik i Nordamerika. Med Saabs volymer skulle man dock kunna ha byggt en fabrik i Nordamerika men ändå kunnat ha kvar två fabriker i Europa. Volvo har väl tagit en del av de volymer Saab hade. Men mycket verkar ha gått till VW/Audi i stället.

Svenska staten kontrollerade ju också tidigare Pharmacia. Sedan sålde man till Volvo som i sin tur sålde sin storpost till UpJohn. Innan dess minns jag att Aktiespararen i en artikel upplyste om att Pharmacia var världens billigaste läkemedelsbolag.

K. V. Pauker

Poäng : 3042

Back to top Go down

Re: Nationella, storbystade tjejer som visar brösten

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum