Fler bolånetorskar underlättar invandring

Go down

Fler bolånetorskar underlättar invandring

Post  K. V. Pauker on Sun 21 Aug - 21:25


Nu skall jag förklara varför invandring som otroligt nog kombineras med strypt bostadsbyggande under i alla fall några år kan ge hyfsade BNP- och sysselsättningssiffror.

Det är rätt glasklart att om man ökar befolkningen med 50 000-100 000 pers varje år så blir det bostadsbrist (utom möjligen i ställen som Dorotea och Lycksele). Speciellt om man inte bygger.

Och varför bygger man inte i Stockholmsområdet där bostadsbristen är som störst?

1. Högre fastighetspriser gör de som redan har en bostad rikare. Speciellt nu när den gamla fastighetsskatten är borttagen. Detta gäller även kommunalpolitiker som skulle kunna släppa till mer tomter.

2. Bolånetorskar vill inte ha sänkta bostadspriser ens med någon procent. En bolånetorsk som lånat 5 miljoner torskar dit på 250 000 :- plus mäklararvodet om bostadspriserna sjunker med 5 %. Detta gäller även kommunalpolitiker som skulle kunna släppa till mer tomter.

3. Högre bostadspriser gör att bostadsägarna känner sig rikare. Även om de inte belånar sin bostad för att konsumera kan de spara mindre om de känner sig rikare. Detta gör att ekonomin tar fart vilket gör Borg och Reinfeldt glada.

4. 80-åringar som säljer sin villa och flyttar in i en liten pensionärslägenhet får mer pengar att konsumera. Eller så ger de pengarna till barn och barnbarn. Eller så ärver dessa pengarna. De två sistnämnda alternativen ger också ökad konsumtion precis som om 80-åringen själv konsumerar upp sina pengar. Men bolånetorskarna då? Minskar inte de sin övriga konsumtion? Mja, kanske litet. Men om de amorterar mindre än vad säljarna ökar sin konsumtion så blir nettot i ökad konsumtion sannolikt ändå positivt. Den ökade nettokonsumtion detta ger i ekonomin ger högre BNP-siffror och sysselsättning än annars, vilket gynnar sittande regering.


Finns det då i någon hake i den här politiken förutom ökad trångboddhet och därmed sannolikt sämre livskvalitet? Jo, till slut har konsumenterna på det här viset festat upp pengarna från bostadsförsäljningarna. Kvar är bara bolånetorskarnas skulder. Och då lär tillväxt- och sysselsättningssiffrorna bli sämre än tidigare. Men då får man väl ta till mer ROT och RUT. Eller Reinfeldts senaste förslag om sänkt restaurangmoms. Jag tvivlar dock på att Sverige blir rikare av att vi håller på och städar och lagar mat åt varandra. Det höjer knappast produktiviteten i ekonomin. Och det är nog heller inte meningen att Sverige skall bli rikare. Poängen är att man skall kunna hålla konsumtionen och sysselsättningen uppe så länge som möjligt trots massiv invandring utan att detta skall ge så tydligt avtryck i arbetslöshetssiffrorna. Att boosta upp konsumtionen är ett bra sätt att dölja konsekvenserna av ett överutbud på arbetsmarknaden. (Jobbskatteavdragen har samma effekt. Folk känner sig rikare och konsumerar mer och törs också låna mer eftersom de upplever att deras betalningsförmåga förbättras. Och om man skattesubventionerar ROT, RUT och restaurangmoms och samtidigt har kvar västvärldens högsta skatter på sparande kan man vara ganska säker på att folk festar upp pengarna i stället för att spara. Och då håller man uppe tillväxt- och sysselsättningssiffrorna.)

Vidare lär det vara så i Sverige att väldigt mycket av utlåningen till privatkunder på bolånemarknaden finansierats med lån från utlandet. Om nu bolånetorskarna trots allt skulle amortera ner sina lån så hamnar den potentiella konsumtionen p g a detta inte i Sverige utan i utlandet.

K. V. Pauker

Poäng : 3042

Back to top Go down

Re: Fler bolånetorskar underlättar invandring

Post  Germanen on Tue 23 Aug - 18:40

Så går det när kommunister och kapitalister tillåts bilda en ohelig allians. Då skapas det tryck både under och ovanifrån vilket hänsynslöst suger ut medelklassen. Kvar kommer det bara finnas fattiga och rika, precis som i tredje världen.
avatar
Germanen

Poäng : 2652

Back to top Go down

Re: Fler bolånetorskar underlättar invandring

Post  K. V. Pauker on Wed 24 Aug - 16:43

Germanen wrote:Så går det när kommunister och kapitalister tillåts bilda en ohelig allians. Då skapas det tryck både under och ovanifrån vilket hänsynslöst suger ut medelklassen. Kvar kommer det bara finnas fattiga och rika, precis som i tredje världen.Hmm, tja, jag antar att bostadspolitiken slagit litet olika mot olika medelklassare.

De som gjort ett verkligt klipp är väl de som på 60- eller 70-talet köpte en villa och då fick fantastiska ränteavdrag. Någon känd ekonom, tror det var Bo Södersten och någon till, skrev på 70-talet en bok med titeln "Betalt för att bo". Senare försämrades ränteavdragen betydligt. Men den som hade betalat av alla lån i början på 90-talet hade onekligen gjort en bra affär. Om vederbörande senare, låt säga år 2007, sålde en Stockholmsvilla för 5 miljoner kr och kring årsskiftet 2008/2009 köpte något typ Boliden-aktier för under 20 kr och sedan sålde i våras för 120 kr hade vederbörande kunnat casha in 30-35 millar. Så pass mycket pengar är tillräckligt för att flytta till ett skatteparadis ett år och därmed betala noll i reavinstskatt. Bostadsklipp har väl för en del medelklassare kunnat bli vägen till att bli en överklassare.

För andra medelklassare kan då gå sämre. Den som 1989/1990 köpte en villa i Stockholm och sedan sålde villan 2 år senare när räntorna stuckit iväg och vederbörande blivit arbetslös torskade väl dit på någon miljon och gick kanske i personlig konkurs. Idag lär ju visserligen många bostadsköpare teckna privata inkomstförsäkringar för att ha råd med bostaden om de blir arbetslösa. Men ett bostadsprisfall på måttliga 5-10 % svider nog ordentligt för den som köpt en villa eller bostadsrätt för 5 miljoner och måste/vill sälja den. Det blir då alltså fråga om en förlust på 250 000-500 000 plus mäklararvodet.

Bolånetorskpolitiken för dock med sig andra problem som t ex trångboddhet och därmed sämre livskvalitet. En 2-barnsfamilj i Stockholm som tillhör den lägre medelklassen och har en samlad inkomst på 50 000 kr/mån före skatt (exkl bidrag) och som inte har en massa pengar men vill ha en bostad med åtminstone 3 sovrum och ett vardagsrum måste i Storstockholm välja mellan följande:

1. Ta väldigt stora ekonomiska risker.

2. Köa för en hyresrätt i ett väldigt oattraktivt område.

3. Ta mindre ekonomiska risker men bli väldigt trångbodd.


K. V. Pauker

Poäng : 3042

Back to top Go down

Re: Fler bolånetorskar underlättar invandring

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum