U-landet Vietnam hade påtagligt bättre PISA-resultat i matte än Sverige år 2012

Gå ner

U-landet Vietnam hade påtagligt bättre PISA-resultat i matte än Sverige år 2012 Empty U-landet Vietnam hade påtagligt bättre PISA-resultat i matte än Sverige år 2012

Inlägg  K. V. Pauker i sön 26 okt - 14:30

Tabell på Zerohedge:

http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2014/10/20141025_core1.jpg

Frågan är vad detta beror på. Usel skolpolitik av Alliansen 2006-2012? Eller usel skolpolitik av sossarna 1994-2006 och att Alliansen var ännu sämre eftersom trenden fortsatte ner under deras styre?

Frågan är vad det här kommer att få för konsekvenser.

Näringslivet verkar tar det lugnt. Forsknings- och utvecklingsavdelningar kan man ju lägga var som helst i världen. Och så länge lönerna är låga i Kina kan man ju plocka hit folk därifrån. I Indien, som har ett bra urval p g a en stor befolkningen, kommer det väl även framdeles att gå att hitta folk inom de sektorer där de spottar ut konkurrenskraftiga akademiker (programmerare) eftersom det är mindre sannolikt att lönerna kommer att stiga där. Indien verkar dock inte generera konkurrenskraftiga elektronik- och maskiningenjörer m m i samma utsträckning.

Frågan är hur det kommer att se ut i Sverige när både ägandet försvunnit från landet och Sverige inte längre är speciellt konkurrenskraftigt för intellektuell verksamhet. Skatterna lär heller inte kunna bli ett svenskt konkurrensmedel med tanke på de åtaganden svenska skattebetalare idag har och lär dra på sig i än högre grad i framtiden. Sverige lär knappast bli en magnet för invandrade akademiker p g a låga löneskatter. I och för sig vet jag att (fp)-ledaren Björklund framfört tankar om lägre skatter för just invandrade akademiker. Frågan är dock om det kan lösa problemet. Hur länge skall de ha schweiziska eller amerikanska löneskatter? 10 år? 20 år? 30 år? Skall de få ha svenskt medborgarskap men ändå bara behöva betala hälften så mycket skatt som inhemska civilingenjörer? Och hur gör man då om inhemska ingenjörer flyttar p g a att de blir sura över de låga skatter invandrade kollegor betalar?

Det som hittills gjort att Sverige klarat sig på pass hyfsat som varit fallet beror på följande:

1. Skogsindustrin. Sverige har en otroligt stabil kärna i exportdelen av ekonomin. Det krävs inte att man är bättre än andra på så värst mycket för att såga ner några träpinnar och sälja dem i form av virke eller papper till Kontinentaleuropa som har mindre skog per invånare. Malmen är en liknande faktor.

2. Det tar tid för det gamla industrisverige att erodera ner.

3. Ekonomin har hållits under armarna av att hushållen ökat sin skuldsättning de senaste 10 åren från runt 120 % av disponibel inkomst till drygt 175 % av disponibel inkomst. Om skuldökningen hade legat på noll så hade Sveriges BNP inte ökat alls under den aktuella tidsperioden. Men någon gång måste hushållen sluta låna. Kanske är det i ljuset av detta vi skall se det faktum att den nya (s)-regeringen beslutat slopa överskottsmålet och i stället satsar på att öka statsskulden de närmaste åren? Om hushållen slutar toklåna måste någon annan aktör låna för att hålla uppe BNP-siffrorna och sysselsättningen.

K. V. Pauker

Poäng : 3523

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet