De lättkränkta styr debatten

Gå ner

De lättkränkta styr debatten Empty De lättkränkta styr debatten

Inlägg  Malmöbo i sön 9 feb - 20:19

Hittade en fantastiskt bra text: Mycket läsvärd. av Bertil Rolf - professor i praktisk filosofi

"Att vara talesperson för andras indignation kräver särskild uppdriven känslighet. Man ska kunna upptäcka att en grupp blivit kränkt innan någon annan eller ens gruppen själv märkt det. Man ger sken av att ha ett särskilt känsligt samvete, kombinerat med vaksamhet och skarp omdömesförmåga. Med suggestionsförmåga kan man sedan eventuellt med offrets hjälp få bekräftat att den förmodade kränkningen verkligen ägt rum. Därefter rider indignationskonsulten till storms mot samhällsfenomen, stödd av den rättmätiga indignation och ursinne han, hon eller hen själv producerat."

"Den ekonomiska förklaringen av de utbredda kränkningsreaktionerna innebär att statliga resurser används för att kooptera högljudda smågrupper. Kooptering sker i välmående stater. Missnöjesyttringarna ljuder högst i de länder där de missnöjda grupperna relativt sett har de allra bästa förhållanden, politiskt, juridiskt och ekonomiskt. Missnöjet riktas mot symboliska bagateller. (Tintinböcker, glasspapper) Solidaritetsyttringar med verkligt förtryckta i andra delar av världen är svaga."

"Förklaringen tror jag är att de förmodade ”kränkningarna” bör ses ur ekonomiskt perspektiv. Min hypotes går ut på att det har skapats ett slags kränknings- och indignationsindustri vars aktörer söker eller aktivt framkallar kränkningsföreteelser som de sedan gör sig till talespersoner för. Hypotesen kan utvecklas och testas med ungefär samma metoder som i ”Freakonomics” av Levitt & Dubner."

Bertil Rolf beskriver faktiskt Expo som skapar "Troll" och sedan likt voodoodoktorer
erbjuder sig att bota detta genom olika besvärjelser (Föreläsningar för 15 000 kr/tim)

http://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/krankta-styr-makten.html

Malmöbo
08-hatare

Poäng : 3144

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet