Så ser khatmissbruket ut

Go down

Så ser khatmissbruket ut

Post  Skribenten on Mon 20 Jan - 10:15

Så lyder DN 2010-03-07 mycket slående rubrik om Somalierna som hithämtades till Sverige som arbetskraftsinvandring ävenså ”angelägen” anhöriginvandring. Läs och förfasas

Länk http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ser-khatmissbruket-ut/

”Genom att tugga bladen stöder sverigesomalierna de terrorister som plågar deras släktingar i hemlandet. Rinkeby torg är centrum för khathandeln i Mellansverige. Fyra khattuggande män fanns i ett kök i Tensta. Flera män i halsdukar och vinterjackor diskuterar politik inne i gallerian vid Rinkeby torg. Vissa av dem är också ute efter khat, men den kommersen pågår inte längre här inne i värmen. Sedan kaféägaren spred ut ryktet att en övervakningskamera finns gömd någonstans bland butikerna vågar inte langarna längre komma in; numera hänger de alldeles utanför ytterdörrarna som tyst glider isär så snart någon närmar sig, och deras mobiltelefoner går varma i kylan”.

Klockan är halv fem på eftermiddagen. Khatkunderna gör sig ärenden på torget, (Rinkeby) nickar åt någon bekant och släntrar som av en händelse fram till männen med mobilerna. Det är särskilt en langare de söker, nämligen den som enligt ryktet säljer den färskaste varan just i dag, den som är godast och ger de bästa fantasierna.

Langaren i fråga nickar avmätt mot var och en. Jag ser honom ta emot sedlar och göra noteringar på en lapp. Sedan berättar han med släpig röst vilken adress kunderna ska söka upp för att få sin leverans av den gröna drogen. Khatförsäljarna varierar sig för att förvilla narkotikapoliserna som spanar på dem någon gång ibland; de hyr från dag till dag in sig i olika lägenheter där de förvarar jutesäckarna som har smugglats hit till Rinkeby från Amsterdam, och dygnshyran de betalar är tusen kronor plus några knippen khat.

Khatkommersen pågår dagligen på torget i Rinkeby. Det är dit Gooleed går när han vill få tag i khat för en natt med vännerna. Han växte upp i södra Somalia och flydde undan inbördeskriget redan 1991. Hans far och hans två bröder hade blivit dödade, och när Gooleed riskerade att bli tvångsenrollerad som soldat i en lokal krigsherres privatarmé lämnade han sin fru och sina fem barn i Mogadishu. I tolv år levde han ensam i Egypten och Syrien. Nu bor han i Tensta, och en kväll i mitten av februari möter jag honom och hans somaliska vänner Farah, Ali och Amin utanför t-banestationen där. Gooleeds jacka putar av fem knippen khat inslagna i bananblad som han just har köpt i Rinkeby.
– Jag betalade 200 kronor per qep, säger han. Ett knippe kallas qep på somaliska. Två qep är en marduuf. [. . .]

Farah håller hela tiden håller högerhanden i fickan; tre av fingrarna är borta, och senare ges förklaringen: innan han flydde till Sverige bodde han i en by i Hodandistriktet i södra Somalia där den islamistiska terrororganisationen al-Shabab har makten, och när han vägrade att låta sig värvas som soldat blev han torterad. – De ville att jag skulle bli självmordsbombare. Men jag sade nej, jag ville inte bli en mördare. De dödade min vän och skar av mina fingrar. De trodde att de hade dödat mig också, men jag överlevde och flydde.

Det ironiska är att Farah genom att tugga khat i Tensta troligen stöder terroristerna som skar av honom fingrarna. Omkring hälften av de somaliska männen i Sverige använder khat regelbundet, hävdar Sofia Garad, aktiv i föreningen Somali women in Sweden.  Hon gissar att ungefär var tredje somalisk man i segregerade förortsområden är beroende av khat och har fastnat i ett allvarligt missbruk.

– Det är orsaken till att så många somaliska män är arbetslösa och aldrig integrerar sig i Sverige. Khat är ett gissel som gör männen odugliga och slår sönder ekonomin och relationerna – många tusen barn växer upp med en missbrukande förälder som förebild, och många blir själva kriminella drogmissbrukare. Ingenstans i världen är de somaliska männen så passiva som här i Sverige, hävdar Sofia Garad:


– De som bor i Mogadishu, Nairobi eller London tuggar också khat, men de allra flesta jobbar och försörjer sin familj. Det är något fel på det svenska systemet, Sverige ställer inte tillräckligt hårda krav på invandrarna. Alltför många somaliska män lever på social¬bidrag och fastnar i självförakt och khatmissbruk – de saknar framtidstro! Det är en skam för en somalisk man att vara arbetslös; enligt både traditionen och islam är det mannens ansvar att försörja sin familj, berättar Sofia Garads väninna Amina. Hon kommer också från Somalia, bor i Kista och har i många år levt med en khatmissbrukande man.

 Khat är mannens bedövnings¬medel, säger hon. Om samhället inte vill ha honom vill i alla fall hans vänner ha honom. Så han sitter med dem och tuggar khat hela nätterna, och under de första timmarna äger han hela världen. Men sedan kommer hallucinationerna och ångesten, och dagen därpå är han alldeles för trött för att söka jobb. Han vill bara ha mer khat. Till sist tröttnar kvinnan och kastar ut honom. [. . .]

– Och då tuggar han ännu mer khat tillsammans med sina kompisar, fortsätter Amina. Om han inte dör åker han kanske till
Somalia för att hämta en ny kvinna som kommer till Sverige och snart blir med barn. Och så vevas tragedin ett varv till. [. . .]
=  = =

Så blev alltså resultatet utav Alliansen (Fredrik Reinfeldt) & Maria Ferms (mp) ramöverenskommelse som hade målet att hämta hit så pass många ”nya väljare” i meningen att Sverigedemokraterna skulle hamna under gränsen valet 2014.

Migrationsminister Tobias Billström sa sig vara väldigt glad över denna överenskommelse. Maria Ferm (MP) ansåg att det var den viktigaste reformen på asylområdet då hon enligt SR yttrade att: "Miljöpartiet de gröna har en vision om en gränslös värld där människor inte hindras från att bo och verka där de så önskar”. Ramöverenskommelsen kom senare att landa i  proposition [2011/12 område 8].

Såväl Alliansen som Miljöpartiet har ställt till stor skada för landet!

Mvh/Skribenten
avatar
Skribenten

Poäng : 2734

Back to top Go down

Re: Så ser khatmissbruket ut

Post  Skribenten on Fri 24 Jan - 7:39

= = =
Drug News skriver:

Khat (kat, qat, chat) är en relativt ny centralstimulerande drog på den svenska missbruksmarknaden (tullen beslagtog 2011 hela 18,3 ton khat!) som främst används i en avgränsad grupp invandrare från Östafrika. Där har de färska skotten och bladen av växten Catha edulis i flera hundra år tuggats (vilket är vanligast), rökts eller beretts som te (s k abessinskt te) för sin uppiggande verkan. I takt med inbördeskrig och oro i Somalia har missbruket ökat, drogen blivit handelsvara och följt med flyktingströmmar ut i världen. I Jemen har khattuggande ökat kraftigt senare år.

Växtdrogen påstås stimulera samtal och samvaro, förstärka minnet och underlätta muskelarbete. Koncentrationen av de rusgivande substanserna i kat, katinon och katin, är låga. Dygnsintaget blir därför stort, cirka 200-400 gram blad. Enligt nya beräkningar är en timdos – en s k maduuf – omkring 25 gram.

Khat påminner mycket om amfetaminets effekter och skador. Sentida forskning visar att långvarigt tuggande ökar riskerna för stroke, och hjärt- och kärlproblem för användarna.
De sociala skadorna är omfattande då missbruket passiviserar, förstärker utanförskap och åsamkar övriga familjen lidande och ekonomiska problem.

Kännetecken: - kindbulor vid tuggande av drogen, avmagring, tand- och leverskador, impotens, sömnsvårigheter och psykoser förekommer.

[b]Lagen säger: /b] - khat narkotikaklassades i slutet av 1989 i Sverige. Men gränsen till grovt narkotikabrott är hög, 200 kilo khat, vilket försvårat smugglingsbekämpning. Drogen är förbjuden även i övriga Norden, men i EU har Holland och Storbritannien blivit frizoner i smugglingen. Regeringen i Holland signalerade i början av 2012 att man avser att narkotikaklassa och stoppa khat. Obegripligt har FN ej ännu drogklassat drogen.
= = =

Det är på tiden att Storbritannien ävenså kriminaliserar drogen khat - trots att missbrukarna blir missnöjda. Khat smugglarna i Sverige känner noga till gränsen (200 kilo) för införsel, utan att åtgärder av myndigheter kan ske.

Skribenten
avatar
Skribenten

Poäng : 2734

Back to top Go down

Re: Så ser khatmissbruket ut

Post  Max Ronalds on Fri 24 Jan - 16:16

avatar
Max Ronalds

Poäng : 3019

Back to top Go down

Re: Så ser khatmissbruket ut

Post  Skribenten on Sun 26 Jan - 12:03

Max Ronalds wrote:


Ja-ha, det är bara att konstatera att här står hela klasar med brunfärgande ungdomar som har en stark strävan att även fortsättningsvis inta droger och därmed förstör sina liv.

Skribenten
avatar
Skribenten

Poäng : 2734

Back to top Go down

Re: Så ser khatmissbruket ut

Post  Max Ronalds on Mon 27 Jan - 16:48

Skribenten wrote:Ja-ha, det är bara att konstatera att här står hela klasar med brunfärgande ungdomar som har en stark strävan att även fortsättningsvis inta droger och därmed förstör sina liv.

Skribenten

Det är nog inte värre än lönnsirap. Ironiskt nog blev ansvarig brittisk minister sprutnarkoman bara några veckor efter att hon hade annonserat att "drogen khat" (det är ett jävla löv!  arg ) skulle förbjudas. Att Sverige illegaliserade khat redan på 1980-talet förvånar inte. What starts in Sweden usually does not stop in Sweden. Massinvandringen är verkligen en självuppfyllande profetia. Svartskallarna är en demografisk buffert som den frihetsälskande delen av befolkningen ska vara tacksamma för. In med packet! In med packet! Skål 
avatar
Max Ronalds

Poäng : 3019

Back to top Go down

Re: Så ser khatmissbruket ut

Post  Skribenten on Sat 1 Feb - 7:27

Max Ronalds wrote:
Det är nog inte värre än lönnsirap. Ironiskt nog blev ansvarig brittisk minister sprutnarkoman bara några veckor efter att hon hade annonserat att "drogen khat" (det är ett jävla löv!  arg ) skulle förbjudas. Att Sverige illegaliserade khat redan på 1980-talet förvånar inte. What starts in Sweden usually does not stop in Sweden. Massinvandringen är verkligen en självuppfyllande profetia. Svartskallarna är en demografisk buffert som den frihetsälskande delen av befolkningen ska vara tacksamma för. In med packet! In med packet! Skål 
= = =

Återigen landar en av Max Ronalds obegripbara lustigheter som av någon anledning påstår att lönnsirap inte är värre än drogen Khat.

Skribenten
avatar
Skribenten

Poäng : 2734

Back to top Go down

Re: Så ser khatmissbruket ut

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum