Varför fokus på Mustafa i stället för Waberi och Kaplan?

Go down

Varför fokus på Mustafa i stället för Waberi och Kaplan?

Post  K. V. Pauker on Sat 13 Apr - 22:52


Nu i kväll (13 april 2013) blev det klart att Omar Mustafa lämnar sossarnas partistyrelse p g a att han umgåtts på ett vänskapligt plan på nätet och i verkligheten med muslimska ledarfigurer som uttryckt antisemitiska åsikter (samt litet annat som att Islamiska förbundet har traditionella muslimska åsikter i jämställdhetsfrågor och precis som andra muslimska församlingar/organisationer, katolska kyrkan, de ortodoxa kyrkorna, Livets Ord, pingstförsamlingarna, mer traditionella lutheraner o s v ibland uttrycker homofobiska åsikter).

Frågan är varför det inte blivit motsvarande mediadrev tidigare mot moderate riksdagsledamoten Waberi och den miljöpartistiske riksdagsledamoten Kaplan som tydligen inte haft mindre kontroversiella kontakter eller uttryckt sig mildare (i alla fall om vi talar om Waberi).

Jag tror att svaret är att Mustafa ser tillräckligt europeisk ut med sin ljusa ögonfärg för att det skall vara möjligt föra över den stigmatisering det innebär för vita européer att uttrycka antisemitiska åsikter eller umgås vänskapligt med figurer som hyser uttrycker sådana åsikter. En kampanj mot den mycket mörke Waberi hade eventuellt kunnat göra antisemitismen mer legitim i stället för mindre legitim eftersom det för den breda massan hittills varit ungefär lycka synd om färgade som om judar. Den traditionella förklaringsmodellen till antisemitismen som folk fått lära sig i skolan, nämligen att antisemitismen primärt beror på att judar är typ mer färgade än européer, skulle också riskeras att skadas för mycket om en tydligt färgad person fick bli föremål för ett mediadrev.

Genom att vänta tills den relativt ljuse och ljusögde Mustafa dök upp så fick man en bättre möjlighet att föra över den befintliga bilden av antisemitismen som illegitim till den muslimska antisemitismen. Möjligen får vi senare se angrepp mot personer som Waberi och Kaplan. Men kanske väntar man med detta innan man lyckats föra över tillräckligt med illegitimitet från den traditionella antisemitismen till den muslimska antisemitismen. Skall bli intressant att se hur man gör.

Men som sagt, jag tror definitivt inte att det var en tillfällighet att man satsade på den ljusögde Mustafa i stället för på Waberi.

Traditionell västlig media är ganska utstuderade propagandainstrument för de som kontrollerar dessa medier. Skillnaden mot t ex nordkoreanska medier och dylikt är att man har mycket större trovärdighet än dylika medier p g a att det i teorin står vilken miljardär som helst fritt att starta sitt eget mediaföretag som ger en aning avvikande bild av verkligheten (vilket dock nästan aldrig händer, SALT och kanske i viss mån Finanstidningen var väl det närmaste man kan komma i det avseendet). Man jobbar också med helt andra metoder. Det man främst jobbar med är ett selektivt urval av nyheter och att sätta vissa frågor, politiker och partier på agendan eller inte. Man är dock ej sällan väldigt mån om detaljer. Kommer här t ex att tänka på när CNN rapporterade om den fällande domen mot Anders Behring Breivik. Då visade man en bild på Breivik när han gjorde sin traditionella hälsning med knuten hand. Som av en slump råkade man dock använda sig av en aningen för stor bild av Breivik som gjorde att den knutna näven nätt och jämnt skymdes av TV-grafik som just då fanns i överkanten av bilden. Var det en slump att näven täcktes så precis på millimetern av TV-grafik vid just det tillfället? Mitt intryck är att CNN väldigt gärna ville koppla Breivik till nazism i stället för hans egen Fjordman/British Defence League-inspirerade, turbomatade, hemslöjdade ideologi-variant på det temat. Bättre om TV-tittarna upplever det som att en judehatare i stället för en muslimhatare tar ihjäl 70-80 pers, verkar man ha tänkt.

K. V. Pauker

Poäng : 3038

Back to top Go down

Re: Varför fokus på Mustafa i stället för Waberi och Kaplan?

Post  Max Ronalds on Sat 20 Apr - 15:10

Ja han ser ju nästan ut som någon sån där antik naziarier från kung Ahasuerus dagar. Hmm...


avatar
Max Ronalds

Poäng : 3064

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum